jueves, 10 de enero de 2013

Esquema Revolució dels transports i del comerç


Revolució Industrial III

Revolució dels transports

Des de 1750 les vies de comunicació -camins i rius- es van anar millorant a Gran Bretanya i a bona part d´Europa.

El ferrocarril es feia servir per transportar minerals de les mines en vagonetes a l´exterior. Però en 1829 Stephenson va aplicar la màquina de vapor al ferrocarril. Així doncs, va créixer la demanda de ferro per la construcció de ferrocarrils i, per això, es va desenvolupar molt la indústria siderúrgica.

El ferrocarril va escurçar la durada del trajectes, va millorar la seguretat i la capacitat de càrrega, abaratint el transport de mercaderies.

També es va aplicar la màquina de vapor als vaixells.

Revolució del comerç

Ja no es produia per l´autoconsum, sinó per a la venda en mercats amplis: economia de mercat.

La millora dels sistemes de transport va permetre l´augment del comerç interior i exterior. Així doncs, la teoria del lliurecanvisme es va imposar als països liberals. Però alguns països que començaven a industrialitzar-se, per tal de protegir la seva indústria nacional de la supremacia britànica, van aplicar el proteccionisme, és a dir, aranzels sobre les importacions.

Revolució Industrial II

Les màquines

Les màquines van anar substituint el treball manual i van provocar l´augment de la productivitat i la disminució dels costos de producció, amb la qual cosa els productes eren més barats i la demanda molt elevada.

Les primeres màquines estaven accionades per la força animal i les segones per l´energia hidràulica. Però l´avanç fonamental va arribar amb la màquina de vapor, inventada per James Watt en 1769 i que feia servir com a combustible el carbó.

Això va provocar l´aparició del sistema fabril, és a dir, la producció en fàbriques on es concentren obrers i màquines. Regna la divisió del treball: cada obrer només fa una tasca determinada de la cadena de producció

Primer sector industrialitzat: el tèxtil

El tèxtil és un sector que proveeix la població d´elements de primera necessitat, per això calia millorar la producció.

Les primeres màquines de filar van ser la Water Frame, la Jenny i la Mule; les màquines de teixir van ser la llançadora de volant de Kay en 1733 i el teler mecànic de 1785 (accionat per la màquina de vapor)

Segon sector industrialitzat: el siderúrgic

Abans de la Revolució industrial es produia ferro en petites quantitats ja que als alts forns la font d´energia era el carbó vegetal, de poc poder calorífic. Però el 1732 Darby va començar a utilitzar carbó mineral o de coc, amb molta potència calorífica, i la producció de ferro va augmentar moltíssim.

Bessemer, amb el seu convertidor, va transformar el ferro en acer.

La gran demanda de ferro pels ferrocarrils, la construcció de màquines, de eines agrícoles...va quedar garantida per la gran producció de ferro.

Esquema Revolució tecnològica


Esquema Revolució demogràfica i agrícola


miércoles, 9 de enero de 2013

La Revolució Industrial I

La Revolució Industrial va ser un conjunt de canvis econòmics i tecnològics iniciats a la Gran Bretanya des del segle XVIII.

Revolució demogràfica
La població europea es va duplicar en 100 anys, des del 1750 fins al 1850, passant de 130 a 270 milions d´habitants. Això va ser possible gràcies a l´augment de producció d´aliments i a les millores en la higiene i la medicina. És a dir, una població més i millor alimentada esdevé més resistent a les malalties, pestes i epidèmies i com a conseqüència va disminuir la mortalitat.

Revolució agrícola
Com que va augmentar la demanda d´aliments perquè augmentà la població es va produir l´alça dels preus dels productes agrícoles. Per tal d´ajustar-los, els propietaris agrícoles van aguditzar l´enginy per millorar la producció i abaratir els preus, trobant quatre tipus de solucions:

1) noves tècniques de conreu, com el sistema Norfolk que substitueix el guaret pel conreu de plantes farratgeres (aliment per al bestiar), amb la qual cosa els camps produeixen sempre i augmenta la ramaderia
2) eines de ferro i màquines per sembrar, segar i batre
3) nous conreus: blat de moro i patata
4) privatitzar la propietat per aplicar les noves tècniques de conreu de forma intensiva