martes, 23 de octubre de 2012

L´Europa del segle XVIII. El despotisme il·lustrat

Al segle XVII la dinastia Stuart va pretendre governar sense el control del Parlament a Anglaterra. El 1649, el rei Carles I va ser ajusticiat, es va proclamar la república y Oliver Cromwell va instaurar una dictadura militar.

A la seva mort, es redreça la monarquia amb Carles II qui va acceptar el control del Parlament. És el moment en el qual s´accepta la llei de l´habeas corpus, contra les possibles arbitrarietats del rei sobre un detingut.

Guillem d´Orange és el nou rei que, després d´una revolució, posa fi als Stuart. En 1868 el rei jura la Declaració de Drets que limitava el poder del rei i sotmetia algunes decisions al Parlament.

És a dir, Anglaterra la monarquia passa a ser parlamentària, amb poder limitat. Els poders executiu i legislatiu estaven separats i el judicial era independent.

A la resta d´Europa els monarques van intentar compatibilitzar el l´absolutisme amb algunes de les idees de la Il·lustració. És el que denominem despotisme il·lustrat ("tot per al poble, però sense el poble")

No hay comentarios:

Publicar un comentario